Allt du behöver veta om ditt tak

Taken fyller en viktig funktion på alla typer av byggnader och det kan vara bra att känna till egenskaper, funktioner och eventuella åtgärder. För en takomläggning eller omfattande reparationer kan man behöva anlita en takläggare som är proffs inom området med det finns också mycket man kan göra själv för att ta hand om sitt tak och få det att hålla längre.

Takets uppgift

Att man behöver tak över huvudet är inget konstigt men taket har fler funktioner än vad dom flesta kanske tror. Det skyddar både inifrån och utifrån och många kallar det för husets femte fasad. Ett dåligt tak ger inget bra skydd mot väder och vind och vid stora skador är det klokt att anlita en takläggare som kan åtgärda problemen.

Lutande tak

Taklutningen är en del av byggnadens arkitektur men den fyller också en väldigt viktig funktion. I nordiska väderförhållanden med både regn och snö är det en fördel med lutande tak eftersom nederbörden enkelt kan rinna av på egen hand. Det man ska tänka på om man har ett tak med lutning är att regelbundet se över avrinningssystemen, det vill säga hängrännor och stuprör, så att det inte finns något som hindrar vattnet att rinna fritt. Rensa bort löv och kvistar minst en gång om året men gärna oftare för en bra försäkring mot översvämning.

Platta tak

För varmare och torrare klimat passar platta tak bättre men dom var vanligt förekommande även i Sverige under 60- och 70-talen. Har man ett platt tak är det viktigt att man skottar det om det är en snörik vinter. Man ska även se upp med vatten- och frostskador eftersom vattnet inte rinner av taket på samma sätt som där det finns en lutning.

Rengöra måla eller byta ut?

Det är bra att se över sitt tak någon gång om året, alternativt anlita en takläggare för att ta reda på hur taket mår. Är det i gott skick eller behöver det åtgärdas på något vis? Vid angrepp från till exempel mossa är det viktigt att rengöra taket ordentligt för att inte riskera rötproblem i framtiden. Det finns speciella medel för en takläggare att använda sig av och det är en åtgärd man enkelt kan göra på egen hand. Ger taket ett slitet intryck kan man även måla det. Plåt är ett material som kan behöva fräschas upp med lite färg då och då och även betongpannor går bra att måla på. Tegelpannor får däremot aldrig målas, så har man pannor som är fula och slitna bör man byta ut dessa. Känns jobbet för svårt att genomföra själv kan man anlita en takläggare och det spelar ingen roll om bara några pannor behöver bytas ut eller det gäller hela taket.

För byte av ett helt tak kan det vara bra att ta hjälp av en takläggare. Det är ett tungt jobb och om man saknar rätt kunskaper är risken stor att något blir fel. Tar man däremot hand om sitt tak ordentligt behöver man sällan oroa sig för stora problem så som vatten- eller fuktskador och dom flesta tak har en otroligt lång livslängd.