Att byta bänkskiva

Är det dags för en köksrenovering? Många vill gärna göra så mycket som möjligt på egen hand. Dels för att det blir billigare, men också för att det kan vara ett roligt och lärorikt projekt. En utmaning om många ställs inför under en köksrenovering är att byta bänkskivor. Bara att välja rätt material och typ av bänkskiva kan vara svårt – och att sedan få dem på plats kräver lite händighet.

Så hur gör man egentligen?

Måttbeställning

Till att börja med är det bra att känna till att de nya bänkskivorna måste måttbeställas. Handlar det dessutom om sten eller laminat behöver detta tillverkas på millimetern. I vissa fall kan man behöva avlägsna den gamla skivan bara för att få rätt mått, till att kunna beställa de nya. Under din köksrenovering kan du alltså behöva klara dig utan bänkskivor under en period. Om de gamla bänkskivorna är hela kan de, i bästa fall, användas som en mall för de nya.

Avlägsna den gamla skivan

Att få bort den gamla bänkskivan är vanligtvis ingen större utmaning under köksrenovering – så länge man vill ha bort den hel. Vanligtvis är den skruvad underifrån, och det är då enkelt att ta bort den utan att skada den. I vissa fall är den dock limmad vid köksrenovering stockholm, och då kanske man får räkna med att den går sönder vi borttagning. Tänk på att vara försiktig om det sitter kakel på väggarna. I synnerhet är det när skivan lossas från skåpstommarna som särskild försiktighet bör iakttas.

Rensa

När du har avlägsnat den gamla skivan kommer troligtvis en del damm, flisor, skruvrester och gammalt lim uppenbara sig på skåpstommarnas ovandel. Detta bör givetvis renas innan den nya bänkskivan monteras. Om du använder något verktyg för badrumsrenovering för att skrapa bort limmet med exempelvis – se till att vara försiktig så att inte skåpstommarna skadas.

Mät med den nya skivan

Om du har en träskiva bör du använda den för att lösta hitta måtten. Markera dem och finjustera in i sista millimetern. Om du däremot har en skiva eller sten eller komposit behöver de, som ovan nämnt, vara måttbeställda. Viktigt är att prova dem på plats innan de faktiskt fästs. Se också till att kontrollera ytan med ett vattenpass. Skivan bör helt enkelt noga kontrolleras innan den fästs – på så vis slipper du eventuellt extrajobb under badrumsrenovering ifall det skulle visa sig att skivan inte passar.

Fäst skivan

Beroende på material, kan bänkskivor för badrumsrenovering stockholm fästas på lite olika vis. Ibland skruvar man på dem underifrån, och ibland använder man sig av dubbelhäftande tejp. Att limma är ett annat alternativ.

Vårda dina skivor

När du väl har monterat på bänkskivorna, och din köksrenovering är klar, gäller det att vårda köket så gott det bara går. Har du valt en stenskiva kan du se fram emot mycket lite underhåll. Det enda som behövs är i princip att torka av dem med jämna mellanrum. Undantaget är om du har marmor, då du behöver vara mycket försiktig med vätskor kring skivan. Träskivor bör torkas av så fort som möjligt ifall det blir blött.