Lån utan UC – så funkar det

Det finns flera anledningar till varför du kan vilja ansöka om ett lån utan UC, alltså ett lån utan kreditupplysning – bästa snabblånet. Den vanligaste orsaken är dock att du har många kreditupplysningar bakom dig och vill ansöka om ett lån med så bra kreditvärdighet som möjligt. För några år sedan kunde det vara väldigt svårt att hitta denna typ av lån till bra ränta och schyssta villkor, men idag är det betydligt enklare.

Om du vill ha ett lån utan UC kan du välja att ansöka om det hos både klassiska banker såväl som hos långivare på nätet. Det som är viktigt att komma ihåg är att denna typ av lån främst är konsumtionslån där du lånar utan säkerhet. Låneformer som är vanligt förekommande är bland annat privatlån, SMS-lån och snabblån, men även mikrolån och så kallade mobillån. Lånebeloppen kan också vara mindre och återbetalningstiden kortare, men det beror helt på vilken långivare och kreditupplysningsföretag du väljer att använda dig av.

Vad är ett lån utan UC?
Ett lån utan UC innebär att långivaren eller banken inte använder sig av Upplysningscentralen för att ta uppgifter på en eventuell låntagaren. Upplysningscentralen är idag det största kreditupplysningsföretaget som finns och det innebär att de allra flesta företag använder sig av det.

Om du har handlat mycket på faktura under de senaste månaderna eller ansökt om kreditkort har denna information antagligen lagrats hos just Upplysningscentralen. När du seden ansöker om ett eventuellt lån kommer tidigare kreditupplysningar ligga kvar och försämra din kreditvärdighet. Ett lån utan UC innebär helt enkelt att Upplysningscentralen inte är det företag som kommer ta din kreditupplysning.

Kan man ansöka om lån utan kreditupplysning överhuvudtaget?
Det korta svaret på frågan är nej. I Sverige kan du inte ansöka om ett lån eller om krediter utan att långivaren tar en kreditupplysning. Det beror helt enkelt på att kreditupplysningen är till för att skydda dig som låntagare, samtidigt som den säkerställer att banken kan få sina pengar tillbaka. Utan en kreditupplysning skulle det vara alldeles för många vars ekonomi inte skulle klara av ett lån. Att låna innebär nämligen inte bara att själva lånebeloppet ska betalas tillbaka, utan du ska också betala ränta och andra eventuella avgifter på lånet.

Bra alternativ till UC
Om du inte vill ansöka om ett lån med UC finns det flera andra alternativ att välja mellan. Bara för att Upplysningscentralen är den största kreditupplysningsfirman som finns innebär det inte att det är den enda. Idag finns det flera olika långivare på marknaden som riktar sig specifikt till låntagare som vill undvika UC och på så sätt öka sina chanser att få ett lån beviljat. Istället för en kreditupplysning hos UC kan en upplysning istället tas av Bisnode eller Creditsafe.

Både Creditsafe och Bisnode fungerar på samma sätt som Upplysningscentralen. Skillnaden ligger i antalet kreditupplysningar som har tagits på dig. Eftersom Bisnode och Creditsafe inte är lika vanliga som UC är det också färre företag som skulle använda dessa om de vill ta en kreditupplysning på dig.

Hitta lån utan UC
Ett mycket enkelt sätt för dig att hitta lån utan UC är genom att jämföra villkoren hos en låneförmedlare. Du kan också välja att söka direkt på internet och göra jämförelsen på egen hand. Då har du också möjlighet att se vilken ränta som de olika företagen kan erbjuda, men kom ihåg att din slutränta alltid sätts individuellt. Det innebär att den ränta som du får upp i lånekalkylatorn inte alltid är den ränta som du kommer att få på ditt lånelöfte. För att se den exakta räntan kommer du behöva göra en komplett ansökan.