Vad gäller med garanti vid köp av hemsida?

I Sverige finns Konsumentköplagen som ger konsumenter en extra trygghet vid köp av varor och tjänster. Ett exempel är att produkter som köps online innefattas av distanshandelslagen vilket därmed alltid ger 14 dagars ångerrätt. På de flesta varor följer det även med en viss garanti.

När det kommer till företagare är däremot skyddet mindre. Det finns färre lagar och regler som ger garanti på produkter och tjänster som köps av företag. Man måste därmed som kund vara uppmärksam på vad som gäller och läsa avtalen noga. Går det exempelvis att få garanti vid köp av en hemsida?

Ingen ångerrätt på tjänster

Om du köper en hemsida av en webbyrå göteborg – kan du då ångra köpet om du anser att resultatet inte är bra? Nej inte generellt.

Att bygga en hemsida är en tjänst och det är överlag svårare att få ångerrätt på tjänster än produkter. Köps en produkt kan den ofta lämnas tillbaka och säljas till en annan kund. Men när en webbyrå gör en hemsida anpassas den helt till kunden vilket gör det omöjligt att sälja den till någon annan.

Nöjd-kund garanti

En webbyrå kan exempelvis erbjuda 100 % nöjd-kund garanti. Men även här kan det skilja åt gällande garantins utformning. Ett exempel kan tas från den webbyrå göteborg som skriver på sin hemsida att denna garanti gäller under ”utformningen av hemsidan”. I detta fall menas alltså den grafiska utformningen vilket i första hand sker som ett layoutförslag. Någon hemsida är alltså inte lanserad utan man får som kund se ett utkast i bilder på hur det skulle kunna bli.

I det fall kunden inte är nöjd med utkastet så utformar denna webbyrå ett nytt förslag – till att kunden är nöjd. Eller att kunden helt enkelt ger upp och vänder sig till annat företag.

En annan 100 % nöjd-kund garanti är att kunden ska vara nöjd med hela hemsidan, med allt från design till funktion med squib – hemsida göteborg, innan betalning sker. Detta är däremot mycket ovanligt då det sker ett stort jobb att ta fram en hemsida. Under denna process med din hemsida göteborg bör det finnas kommunikation mellan kunden och den webbyrå som utför jobbet. Skulle inte kunden vara nöjd på slutet beror detta i så fall på dålig kommunikation under processens gång.

Vad gäller för ändringar efteråt?

Som kund är det mycket viktigt att granska resultatet noga. Låt även personer som inte är insatta i företaget granska eran nya hemsida. Är det något som bör ändras? Ändringar sker gratis så länge som projektet för hemsida göteborg löper. Men när man anser att det är avslutat och fakturan är betald kan man inte förvänta sig samma service gällande ändringar.

Självklart går det att få ändringar efteråt men det kan då kosta. Antingen betalar man löpande per timme eller så har man ett serviceavtal hos denna webbyrå vilket innebär att ett visst antal korrigeringar kan ske på hemsidan varje månad utan att det tillkommer någon extra kostnad. Men istället betalas löpande en kostnad för själva serviceavtalet.

Det viktiga är alltså att kontrollera vilken garanti som gäller, hur den gäller och vad som gäller när hemsidan är färdig.