Måla om ett rum – steg för steg

Att fräscha upp färgen i vardagsrummet eller sovrummet kräver varken stora kunskaper eller en professionell målare om man ser till att göra allt i rätt ordning och med noggrannhet. För ett bra och snyggt resultat krävs en del jobb och lite tålamod men tar man det steg för steg kan man med pensel och färg få en helt ny känsla i rummet man planerar att måla om.

Var noggrann med underarbetet

Om man ska måla om ett rum är det lika bra att göra som en målare skulle ha gjort för att få ett jämt och snyggt resultat. Det är därför viktigt att inte fuska med underarbetet. En tidigare målad vägg kan behöva tvättas med målartvätt för att den nya färgen ska fästa ordentligt. Ska man däremot måla på tapet räcker det att spackla och slipa med
https://xn--mlarenstockholm-hlb.nu/ . Ta bort eventuella lister för att undvika onödigt kladd och maskera med tejp runt fönster och dörrar. Lägg papp eller plast på golvet och täck elementen om du inte planerar att måla om även dessa.

Innan man sätter igång med målningen är det även viktigt att städa bort allt damm och smuts innan färgburkarna öppnas. Städa både med dammsugare och med en fuktig trasa så att inget damm från slipningen fastnar i färgen.

Måla – i rätt ordning

När underarbetet är klart är det dags för det roliga – att plocka fram pensel och färg. Det man ska tänka på är att först stryka kanterna mot golv och tank samt alla hörn med en pensel för att försäkra sig om ett jämt resultat. Måla även på andra svåråtkomna ytor, till exempel bakom element och rör, innan du börjar rolla dom stora ytorna på väggen. Har du någon gång sett en målare arbeta vet du att dom är metodiska i sitt arbete och målar uppifrån och ner med ett jämt tryck utan avbrott.

Att måla med en roller är inte särskilt svårt men det finns vissa knep för att få till ett jämt och fint resultat. Behöver väggen målas två eller flera gånger är det bra att vänta till färgen är övermålningsbar innan nästa lager appliceras. När man är nöjd med färgen är det dags att ta bort maskeringstejpen och det gör man lättast när ytan och färgen är dammtorr.

Tycker man att det verkar krångligt att måla är det kanske bättre att anlita en målare. Slarvar man med underarbete och målning kommer resultatet inte att bli bra men tar man god tid på sig och är noggrann är det inga större konstigheter.