Reparera inläckaget på taket

Taket är en av de absolut viktigaste delarna på ditt hus. Det är trots allt taket som i första hand skyddar huset från regn och fukt. Man skulle även kunna kalla taket för husets paraply. Självklart spelar även ytterväggarna en stor roll i att skydda dig från regn och vind men taket är nummer ett.

Tyvärr finns det inga underhållsfria tak oavsett vilket material taket består av. Därför kommer vi ta en närmare titt på olika takläckor och hur du kan reparera dem själv.

Att tänka på för att i bästa möjliga mån undvika inläckage

Det är viktigt att man regelbundet utför inspektioner av taket. Du bör, minst, ge dig ut på taket två gånger om året för att inspektera om det finns några tydliga skador. Har det varit ett kraftigt oväder är det viktigt att du gör en extra inspektion, då det ofta är efter dessa tillfällen som taket kan ha tagit skada.

Om det droppar från taket

Om du skulle upptäcka att det läcker in vatten genom taket så skall du först hämta en hink och ställa under läckan. Det minskar risken för att golvet skall bli förstört. Se även till att du torkar upp ordentligt om det ligger vatten på golvet. När det är gjort kan du påbörja ditt detektivarbete med att ta reda på var inläckaget är någonstans. Detta är inte alltid det lättaste då det kan vara svårt att följa vattnets väg från taket till golvet inifrån huset. Därför bör du, så fort tillfälle ges, ta dig upp på taket för att få en bättre bild av läget. Ett tips är att du tar med dig en presenning, hammare och pappspik då det troligen kommer att behövas. Har du ingen presenning går det oftast bra med stora soppåsar av plast.

Hur du bör inspektera taket

När du inspekterar taket kan det ibland vara nödvändigt att utföra vissa enklare arbeten. Det kan till exempel vara så enkelt att en takpanna har blåst åt sidan vilket orsakar läckan. Om du hittar en läcka bör du även inspektera undertaket, det är nämligen så att vattnet måste ta sig igenom både underlagspappen och undertaket innan det till slut börjar droppa från innertaket. Om du hittar några skarvar eller annat på underlagspappen bör du omedelbart spika för dem för att fixa läckan.

Skulle du mot förmodan inte se var läckan är någonstans eller hur den har uppstått kan det vara bra att meddela försäkringsbolaget. De kan ofta rekommendera en besiktningsman som hjälper dig att lokalisera och undersöka läckan.

Är det för svårt att fixa inläckaget själv, bör du ringa efter en takläggare som kommer och åtgärdar läckan innan den blir för stor.